TARINA

PUNAVUOREN VARPUNEN

Tia Cohen on punahuulinen, syntyperäinen pariisitar. Hän on räväkkä, tunteellinen, ranskalaiseen tapaan puhelias ja energinen.

Tia on erittäin mielenkiintoinen, suomalaisessa ympäristössä positiivisesti erilainen ja värikäs esiintyjä. Pitkään Punavuoressa, Helsingissä asuneena Tia on ansainnut arvonimen ”Punavuoren varpunen”. Sillä viitataan Tian suurieleiseen, ja sydämeenkäyvään tapaan muuttaa esiintymisellään Punavuorelaisbaarien tunnelma vastaamaan pariisilaiskapakoiden tiivistä, elämänmakuista sykettä. Tian keikalla voi tuntea niitä tunteita, joita Édith Piaf aikoinaan aiheutti mullistaessaan chanson -laulukulttuuria 50-luvun Pariisissa.

Tia on tuntenut Édith Piafin tuotantoon suurta vetoa jo lapsesta saakka. Kolmevuotiaana hän hämmästytti vanhempiaan vaatimalla yhä uudelleen ja uudelleen Piafin levyä esitystensä taustalle. Vanhempia lapsen viehtymys kapakkavarpusen surullisen kauniiseen elämään kummastutti kovasti.

Ammattimaisen musiikin tekemisen hän aloitti laulamalla Rele Kosusen ”Hits by the Kids” -levyllä, jossa debytoi myös mm. Tomi Metsäketo. Kuten kaikkeen Tian elämässä, tähänkin liittyy mielenkiintoinen tarina. ”Menimme sattumalta enoni Jokke Seppälän studiolle äidin kanssa”, Tia aloittaa. ”Siellä purkitettiin lasten poppilevyä, jonka mukaan aloin hyräillä. Relen mielestä kuulostin hyvältä, ja hän antoi minulle C-kasetin biiseistä mukaan. Illalla kuuntelin kasettia antaumuksella. Kun seuraavana päivänä menimme taas studiolle, siellä olikin mikit valmiina, ja purkitin kappaleen ’Jerry Cotton’ ensimmäisellä otolla. Se riitti Relelle, vaikka olisin itse mielelläni laulanut muutkin kappaleet”.

Suurten tunteiden tulkitseminen on Tia Cohenin juttu. Hän kokee Édith Piafin tarinat omakohtaisesti erittäin koskettavina ja väittää syntyneensä väärään aikaan. ”Édith Piafin tyyli on kuitenkin nyt heitetty narikkaan ja tulkitsen laulut suurieleisesti, tunteella, oman persoonani kautta”.

Viime vuodet ovat olleet Punavuoren varpuselle kulta-aikaa. Kaupunginosan tunnelmallisista kapakoista laulajattaren ura on edennyt isommille areenoille ja jopa Finlandia-talon lavalle asti.

Tia Cohen goes Édith Piaf on hurmannut niin Lokomossa, Helsingin Musiikkitalossa, Art goes kapakka –festivaalilla, kaupunginosafestareilla kuin toistuvasti Bar Socisessa historiallisessa Seurahuone-hotellissa.

Tian Piaf –ilta on elävöittänyt lukuisten laadukkaiden ruokaravintoloiden, kuten legendaarisen Kosmoksen ja taiteellisen Wellamon iltaa, ja tuonut annosten herkullisuuden myös korvin kuultavaksi.

Mielenkiintoinen esiintymispaikka oli myös kulttuuriratikka, jota paikalla ollut bloggari Tanja Parkkonen kuvasi elähdyttävästi. Jokin Piafin elämän ja taiteen syvä tunnelma tarttuu suomalaisiin, ja Tia toimii juuri tässä välissä tunteen parhaana tulkkina. Kamppi-Eira –lehden toimittaja Marja Hautakangas kuvasi Rööperifestin jälkitunnelmissa juuri kokemaansa esitystä osuvasti:
”Tian ranskalainen kiinnijuuttuneita selkänikamia ihanasti irroittelevaa ÄRRRRRÄÄ kadehtisi jopa Édith Piaf. Alettiin arvailla mihin tämä tunteiden intohimoinen tulkki vielä tulevaisuudessa yltääkään.”

Vuosien varrella Tia on tullut tunnetuksi myös MTV3 Jyrkistä,  Moon TV:stä, lukuisten artistien levynkansista ja videoista sekä mainos- ja muotikuvausten stailauksesta, TV-ohjelmista ja lukuisista muista yhteyksistä. Kaiken kaikkiaan Tiasta, kuten Édith Piafistakin on olemassa monta tarinaa, monta tulkintaa ja monta näkemystä. Kun Tialta asiasta kysyy, niin kaikki tarinat ovat tosia, mutta – mikä tärkeintä – suurin osa on vielä kertomatta.

Share:
2018 TiaCohen.com, website by Asko Salminen/ www.salminen.ee
EnglishFinnishSpanish